If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

If you're behind a web filter, please make sure that the domains *.kastatic.org and *.kasandbox.org are unblocked.

# Slope and intercept meaning in context

Practice determining which feature of a linear model (the slope, the x-intercept, or the y-intercept) is useful for answering a given question in context.

## Want to join the conversation?

• • **********************************Hard Question**********************************
What if John loaned Flynn 28 dollars? And Flynn's salary per week is 3 dollars. And every week the loan increases by 0.078 percent until Flynn paid every single dollar. How long will it take for Flynn to pay John back? And how much will it cost him at last?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Working Space:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(1 vote) • By pure algebraic manipulation I can't find a solution because the equation is of the form:

D = D_0*(1+r)
D_0*(1+r) = -3t + 28
Where D_0 = previous value of D.
r is the weekly interest rate.
t is the time in weeks.
This could be solved by iterations if I understood you correctly, Flynn is only allowed to pay 3\$ per week and AFTER he has paid, the weekly interest applies. First example of the iteration is:

D = 28
D_0 = 28 - 3 = 25
D = D_0*(1+7.8/100) = 25*(1.078) = 26.95
D_0 = 26.95-3=23.95
D = 23.95*1.078=25.82
... So on and so forth.

Then we can measure the time in weeks spent up to 0\$ or below even to know long will it take to pay back. The total amount spent is greater than 28\$:
P = 3*t
A little less actually, because the last week Flynn is going to pay <= 3\$ (very small probability of paying exactly 3\$), the last equation is good aproximmation regardless.
The answer for a 7.8% (that is what I think you meant) is 15 weeks and 44.93\$ spent int total.

If it is 0.078% (way too low weekly interest rate), 10 weeks and 28.09\$ total spent.

Compared to the easy version which is only: 28/3 = 9.33 weeks or 10 weeks realistically.

A simple program in c++ or python works for the iterative approach... now, I couldn't come up with an analytic one maybe someone could.

Good problem!
• • •  • 